Heb jij goede webhosting voor je blog?

Sharp Ben avatar

In:

Wil je een (WordPress)-blog op een eigen domein, dan heb je een hostingbedrijf nodig. Via Google vind je direct tientallen, op het eerste gezicht vaak gelijkaardige aanbiedingen. Met soms ook vrij grote prijsverschillen. Maar waar moet je echt op letten als je op zoek bent naar goede webhosting voor je blog? Een paar tips (én een aanbeveling).

Leestijd: ca. 5 minuten

Wanneer ik zo om me heen kijk merk ik dat vooral beginnende bloggers met het eerste het beste “goedkoopste hostingbedrijf van het land” in zee gaan of gelokt worden door een tijdelijke aanbieding. Achteraf gezien blijkt dat lang niet altijd de beste keuze, maar daar kom je natuurlijk pas achter als het te laat is.

Wat is webhosting?

Op je computer bevindt zich een harde schijf, nodig om je programma’s en documenten op te slaan zodat jij ze kan oproepen als je ze nodig hebt. Met webhosting huur je in feite “je harde schijf op het internet.” Je vindt hier je software om te kunnen bloggen, maar ook je berichten en pagina’s, je foto’s, je eventuele plugins, je reservebestanden, de reacties van je bezoekers enzovoort. Je betaalt een huursom aan een hostingbedrijf om dit alles te kunnen stockeren op een server, zodat internetters effectief in staat zijn om je blog te kunnen raadplegen.

Heb je een gratis blog, dan krijg je ook de hosting gratis aangeboden door je blogprovider. Heb je echter een blog op een eigen domein, dan moet je dus ook op zoek naar webhosting om te kunnen bloggen.

En je eigen domeinnaam?

Je domeinnaam is niet veel meer dan een internetadres, een url die jij mag gebruiken zolang jij ervoor betaalt. In principe staan hosting en domeinnaam los van elkaar en is het dus perfect mogelijk om je domeinnaam aan te kopen bij bedrijf x terwijl je voor hosting in zee gaat met firma y. Maar omdat je bij de start van een project toch beiden nodig hebt worden webhosting en domeinnaam vaak gezamenlijk aangekocht bij een en hetzelfde hostingbedrijf. Dat scheelt weer een stap. Het overgrote deel van de hostingbedrijven houdt zich ook bezig met domeinnaamregistratie.

Domeinnaam en hosting kopen via WordPress.com?

WordPress biedt – net als de meeste andere gratis blogdiensten – de mogelijkheid om meteen ook een eigen domeinnaam en de bijbehorende hosting aan te kopen. Lekker makkelijk, alles ineens geregeld, den je dan. Maar dit is niet meteen de meest aangewezen optie om voor te kiezen. Daar zijn grosso modo drie redenen voor te bedenken:

  1. Je weet niet wie je blog host. WordPress sluit een contract af met een of ander mega-hosting bedrijf om er jouw site onder te brengen. Zolang alles goed is er geen probleem. In geval van problemen gaan de poppen natuurlijk aan het dansen. Want wie moet je in godsnaam contacteren en waar kan je terecht met vragen (enkel in het Engels te stellen, natuurlijk)?
  2. Je bent niet meer dan een nummertje. Doorgaans bieden dergelijke hostingbedrijven een belabberde service. En ook in geval van problemen blijf jij klant nummer 358923 met dat nietige blogje.
  3. Lang niet altijd de goedkoopste oplossing. Men rekent er gewoon op dat bloggers te ongeduldig zijn om verder te kijken dan hun neus lang is. Je betaalt algauw te veel in verhouding tot wat je ervoor terugkrijgt

Goede webhosting zoeken: een beetje rondkijken!

Oké, geen domeinnaam, noch webhosting kopen via WordPress (of Blogger), da’s duidelijk. Doe liever wat opzoekingswerk en leg je oor te luisteren in je netwerk. Hoor je van verschillende kanten veel positiefs vertellen over bedrijf x of y, dan is dat een duidelijk signaal.

Staar je trouwens ook niet te veel blind op loze kreten zoals “Gratis domeinnaam!” en dergelijke. Het gaat hier dikwijls om tijdelijke promo-acties. Waarschijnlijk betaal je het jaar daarop gewoon de volle mep zoals iedere andere klant. En daarbij: zo’n genereus cadeau is een gratis domeinnaam nu ook weer niet. Max-i-maal een tientje. Is het meer waard, dan rekenen ze sowieso te veel aan voor een domeinnaam.

Goede webhosting zoeken: even naar de cijfertjes kijken

En dan bedoel ik niet alleen naar de (jaarlijkse) kostprijs. Hostingpakketten komen in verschillende groottes. Die wordt uitgedrukt aan de hand van twee belangrijke parameters:

  • opslag(ruimte): de grootte van je “harde schijf” uitgedrukt in MB.
  • dataverkeer of bandbreedte: heel erg simplistisch uitgelegd geeft dit aan hoeveel verkeer je blog maandelijks aankan. Maar let op want dit hangt erg samen met hoe “zwaar” je pagina’s zijn om te laden. Heb je veel grote foto’s van topkwaliteit op je blog dan vreet dat erg veel bandbreedte. Heb je een blog met enkel tekst, dan kan je met dezelfde bandbreedte veel meer verkeer verwerken eer je aan de limiet zit. Het dataverkeer wordt uitgedrukt in GB per maand. Elke maand wordt de “teller” van het dataverkeer weer op 0 gezet.

Tips om het maximum uit je opslagruimte te halen

Hoeveel opslagcapaciteit en bandbreedte heb je nodig als blogger? Moeilijk te zeggen, want veel hangt af hoe groot je blog is en hoeveel bestanden je blog meezeult. De meeste bloggers hebben genoeg aan een hostingpakket met een opslagcapaciteit van tussen de 400 en 600 MB, op voorwaarde dat niet elke blogpost die je publiceert kamerbreed uitgerolde foto’s bevat. De bandbreedte is voor de meeste bloggers niet direct een beperkende factor. Neem geen te groot hostingpakket. Later upgraden kan immers altijd nog.

Bij veel hostingpakketten worden ook verschillende e-mailboxen inbegrepen. Zo kan je gebruikmaken van mailadressen in functie van je blog zoals info@jouwblog.com, bijvoorbeeld.

Om je toch een beetje een concreet zicht te geven kijken we even naar deze site. Blogtrommel.com, een site waar het voornamelijk om tekst draait (ca. 480 berichten en pagina’s, een goeie 250 veelal kleine foto’s en andere bestanden en een slordige 15.000 pageviews per maand). Hiervoor gebruik ik wat mijn hostingprovider het Medium-pakket noemt. Daarvoor krijg ik 1.000 MB opslag en 10 GB dataverkeer tot mijn beschikking. Kostprijs: zo’n 40 euro per jaar.

Kijk hier naar de actuele prijsinformatie voor hostingpakketten van JustHost.nl.

Momenteel is een kleine helft van mijn opslagruimte permanent in gebruik terwijl maandelijks slecht 20 tot 25% van het dataverkeer wordt verbruikt. Dat lijkt op het eerste zicht wel erg ruim gemeten, maar we mogen ook niet vergeten dat wanneer ik een tijdelijke backup maak – om in alle veiligheid te kunnen experimenteren met plugins, bijvoorbeeld – de mij toegemeten opslagcapaciteit haar limieten heeft bereikt. Qua dataverkeer is er nog wel wat marge voor extra verkeer naar mijn blog. 😉

Mijn aanrader? Justhost.nl!

In de zijbalk van mijn blog prijkt de banner van Justhost.nl. Dat is geen toeval natuurlijk. Ik aarzel geen moment om hen aan te bevelen als je een hostingpartij voor je site zoekt: Zij zorgen er al drie jaar voor dat Blogtrommel.com in de ether blijft. Zij hebben een aanbod waar menig blogger hartstikke blij van wordt.

  • een meer dan correcte prijs, gezien de geboden service
  • een snelle en persoonlijke service, die niet stopt na de kantooruren
  • een grondige kennis en ervaring van/met WordPress
  • een supersnel antwoord op al je vragen via mail, sociale media of anderszins
  • doorlopend advies en tips (ook als je geen klant bent)
  • men is nooit te beroerd om zelf op je blog zaken recht te trekken, indien nodig
  • elke dag wordt automatisch een back-up genomen van je site
  • persoonlijk advies over het zo optimaal mogelijk gebruiken van je hostingopslag
  • af en toe gratis verruimde hostingpakketten (!)
  • (op het blog) artikelen met  – bijvoorbeeld – WordPress- en beveiligingstips

En wie nu denkt dat dit een gesponsorde post is, die vergist zich. Ik wil gewoon dat iedereen die het nodig heeft goede webhosting voor zijn/haar blog vindt. Bloggen is immers zo al lastig genoeg. Problemen met je hosting kunnen dus best tot een minimum beperkt worden!

Category:

Comments

11 reacties op “Heb jij goede webhosting voor je blog?”

  1. Sophie avatar

    Mooi duidelijk overzicht waar je op moet letten bij het kiezen van je hosting en domeinnaam aanbieders! Stel dat je na een jaar toch het idee hebt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, hoe werkt het dan met overstappen? En heb je nog tips waar je met overstappen op moeten letten of dingen die je niet moet vergeten te wijzigen? Alvast bedankt!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ah, ik was zinnens het daarover te hebben, maar was bang dat het artikel te lang en/of te technisch zou worden:

      Het verhuizen van een domeinnaam van het ene bedrijf naar het andere kan inderdaad wat voeten in de aarde hebben. Elke domeinnaam heeft een zogenaamde verhuiscode. Elk hostingbedrijf is verplicht die vrij te geven op eenvoudige vraag, maar het kan hoe dan ook even duren eer dat ook gebeurt. Heel wat hostingproviders – ook Justhost.nl – hebben trouwens een (gratis) verhuisservice.

  2. Ximaar avatar

    Zelf ben ik behoorlijk tevreden over de gratis wordpress.com. Van de 3000MB heb ik nog maar 211MB in gebruik en daar zitten 3000 foto’s in op redelijk formaat en 1600 blogberichten. De laadsnelheid is erg goed en ik weet niet van een storing over de laatste 4 jaar dat ik het gebruik. Tegenwoordig leveren ze ook gratis HTTPS/SSL. Of dat nodig is is maar de vraag, maar Google geeft aan dit beter te vinden. Bij Justhost betaal je voor HTTPS/SSL minimaal 65 euro per jaar. En nmm zijn ze niet duur. Maar als je het voor nix kan krijgen hoor je mij niet klagen.

  3. Liesbeth avatar

    Ik ben na 1.5 jaar overgestapt van het gratis Blogger naar WP en naar JustHost.
    En wat ben ik blij met ze! Altijd helpend (en ja, ook buiten ‘kantooruren’), heel persoonlijk en zeer betaalbaar.
    Het was toeval dat ik bij ze terecht kwam en ik vind het nu achteraf heel verhelderend jouw blog te lezen!

  4. Audrey avatar

    Goed artikel, Ben! Ik kwam bij toeval uit bij een Twitter-bekende die hosting en domeinnamen aanbiedt tegen een meer dan mooi tarief (17 euro per jaar). Ik heb meteen gevraagd naar de addertjes onder het gras (oa geen officiële factuur en telefonische support), maar dat was voor mij persoonlijk allemaal geen bezwaar. Ik kan altijd een berichtje sturen en hij beantwoordt alles snel en goed 🙂 Ik ben dus ook erg tevreden!

  5. Mariska avatar

    Ik zit daar ook en ben het volledig eens met jouw lijstje! 🙂

  6. Babette avatar

    Een dank je wel, hier kan ik echt wat mee.

  7. Andries avatar

    Heel fijn om te weten dat wordpress dus niet heel erg aan te raden is om als host te gebruiken, terwijl het me juist zo veilig leek, ga zeker verder zoeken, bedankt!!

  8. Peter avatar

    Hallo,

    Dit artikel is al een aantal jaren oud, sta je nog steeds achter je keuze?
    Ik ben niet helemaal een leek als het gaat om de materie, maar nog wel piepjong. Had in het verleden goede ervaringen met Versio, mijn website heb ik al een jaar of twee niet meer.
    Nu wel weer op zoek naar mogelijkheden. Bij Versio zijn de prijzen drastisch hoger sinds januari dit jaar. En er zijn nogal wat ontevreden klanten die beweren dat de resultaten achterblijven. Daar kan ik niet over oordelen, maar het geeft me wel een onderbuikgevoel.
    Heb eens zitten kijken op de website van justhost.nl, dat spreekt me wel aan.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, ik zou JustHost.nl nog steeds aanraden. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik weinig ervaring heb met andere aanbieders. Het is vooral de service die het ‘m doet!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *