Veel blogs tonen advertentieblokken. De meeste bloggers worden er niet rijk van. Maar er zijn (soms simpele) tips om je inkomsten uit advertenties op je blog ferm te verhogen. Overigens, diezelfde tips kunnen ook helpen om je posities in Google te verbeteren.
Leestijd: ca. 4 minuten
En alles begint bij … de opmaak en indeling van je blog. Het punt is: je kan geweldige artikels schrijven en veel advertenties op je site hebben, als bezoekers en lezers ze niet (kunnen) zien, leveren ze jou heel weinig op.
Tips voor meer inkomsten uit advertenties op je blog
Zowat elke blogger zal het je bevestigen. Het is al bij al een serieuze krachttoer om mensen aan het lézen te krijgen, tegenwoordig. Je moet ze aan boord trekken en het hen zo makkelijk mogelijk maken om je stuk te beginnen lezen. En dus:
1. Kies een goed lettertype voor je bodytekst
Goed, over smaak en kleur valt niet te twisten, natuurlijk. Je wil hoe dan ook een font kiezen dat voor iedereen altijd moeiteloos prettig leesbaar is. Ook wanneer bezoekers een smartphone gebruiken en niet de ogen van een jachtpiloot hebben. Een sober, duidelijk leesbaar lettertype in een donkergrijze, ja zwarte kleur is dan geen luxe.
Van 16 tot 20px
Het komt erop aan een font te kiezen dat groot genoeg is. Neem een lettergrootte van tenminste 16px. Liefst zelfs nog iets groter. Alles kleiner wordt duidelijk benadeeld in de zoekresultaten. Het grote blogplatform Medium.com – met vooral uitgeschreven content – gebruikt bijvoorbeeld een font size van 21px. Daarnaast combineer je die ruime lettergrootte met een regelhoogte van 1.6.
Nogmaals, het gaat erom dat iedereen die op je blog komt moeiteloos door je content kan scrollen, haast zonder het goed en wel door te hebben. Gevolg? Er worden vaker/meer banners getoond en dus haalt je blog meer inkomsten uit advertenties.
2. Meer inkomsten uit advertenties? Maak je zinnen en alinea’s korter
Pogingen om een aangename layout te maken zijn haast zinloos als de tekst van je artikel niet volgt. Te lange, ingewikkelde zinnen ontmoedigen de lezer. Ze klikken veel te vroeg weg, ondanks je interessante content. Probeer je zinnen zeker niet langer te maken dan 20 à 25 woorden. Om de leesbaarheid van je blog te verbeteren kan je:
- 2 keer nadenken vooraleer je een komma zal gaan gebruiken in een zin (vaak volstaat een punt)
- langere zinnen afwisselen met kortere
- de tekst van je blogbericht in ChatGPT plakken en vragen om ‘m te vereenvoudigen
- je artikel voor publicatie luidop voorlezen (je merkt direct waar het niet lekker loopt)
Dan naar de lengte van je alinea’s. Eén van de grootste fouten die je als blogger kan maken is om enkel naar je blog te kijken op de laptop. Artikels kunnen er helemaal geweldig uitzien op een laptop of desktop. Maar op het schermpje van een smartphone kan het compleet de mist in gaan. Lange alinea’s zijn echt een no go op de smartphone. Een wat langere alinea is geen probleem op een computer. Op een mobiel zit je met een behangrol aan tekst waar geen doorkomen aan is.
Bovendien, geautomatiseerde advertentienetwerken zoals Google AdSense en Ezoic zoeken naar geschikte plekken om advertentieblokken op je site neer te zetten. Hun algoritme bepaalt waar en hoeveel advertenties er getoond worden. Zij gaan daarvoor specifiek op zoek naar witruimte. Maar die moet er dan wel zijn, natuurlijk…
3 tot 5 regels per alinea?
Hoe lang moeten je alinea’s uiteindelijk zijn? Probeer ze binnen de 3 tot 5 regels (gemeten op de laptop) te houden. En wees niet bang om er af en toe eens een alinea met slechts één regel. Ook hier kan een beetje afwisseling geen kwaad.
Je slaat twee vliegen in één klap: je trekt skimmers je blog in en je haalt meer inkomsten uit je advertenties.
3. Maak je content langer
Hoewel de gemiddelde bezoeker liever wat kortere artikels leest loont het toch de moeite om langere berichten te maken. Puur woorden breien is zinloos, maar langere artikels bevatten doorgaans meer informatie. Daardoor zijn ze makkelijker vindbaar in de zoekmachines. En dat levert je potentieel extra blogverkeer op. Gevolg? Veel meer views voor de advertentieblokken op je site.
Langere content betekent natuurlijk meer alinea’s. Daarmee ook meer plekken om advertentieblokken weg te zetten.
Trouwens, als je een succesvol artikel een update geeft, voeg de bijkomende info liefst aan het einde toe. Zo loop je niet het risico je positie in de zoekmachines te verliezen doordat de content die voor die ranking verantwoordelijk is uit beeld verdwijnt.
Artikels zonder slotalinea?
Sinds enige tijd hebben de meeste van mijn blogberichten een duidelijke slotalinea. Ik doe dit omdat ik ervan uit ga dat veel bezoekers meteen naar de slotalinea gaan om aan de hand daarvan te beslissen of ze de rest van het artikel zullen lezen.
Mogelijk werkt deze tactiek niet zo goed meer. Veel lezers gebruiken immers een smartphone, en dan is het niet zo logisch om meteen te gaan scrollen. Bovendien, je geeft de duidelijke boodschap dat de fun is afgelopen (en de lezer dus kan vertrekken).
Hoe dan ook, probeer je bezoeker wat langer aan boord te houden. Toon bijvoorbeeld related posts aan het einde van de pagina of spoor hem aan om vervolgstappen te zetten. Liefst binnen je eigen blog natuurlijk.
4. Gebruik bewust h2 en h3 tags
Het belang van tussenkopjes in een blogpost kan nauwelijks overschat worden. Ze brengen structuur en overzicht in je artikel, helpen bij de SEO van je blog en zorgen ervoor dat automatisch getoonde advertenties niet op vreemde plekken op je blog terechtkomen.
Hoezo? De algoritmes zijn zo gebouwd dat er géén advertenties geplaatst worden tussen de headings en de bijhorende alinea’s. Simpelweg omdat zulks erg storend werkt voor de lezer. Je haalt ‘m gewoon uit de flow van het lezen.
Daarom, heb je tussenkopjes op je blog, gebruik daar dan zeker de heading tags voor. Geen gewone bodytekst.
Meer van dat?
5. Meer inkomsten uit advertenties op je blog? Toch opletten
Bovenstaande tips zijn er duidelijk op gericht om zoveel mogelijk advertentieblokken te kunnen tonen. Aan zoveel mogelijk bezoekers van je site. Allemaal leuk en aardig, maar hier op Blogtrommel.com ben ik alvast niet van plan om mijn schrijfstijl of opmaak aan te passen. Toch niet om advertentienetwerken zoveel mogelijk reclamebanners te kunnen laten zien.
Want dat is wel het gevaar natuurlijk: elk getoond reclameblok zorgt (mee) voor inkomsten, maar ook voor en trage ladende site, een mindere gebruikerservaring, ja zelfs oplopende frustraties bij lezers. Het is een erg delicate evenwichtsoefening. Daarom zou ik voorzichtig zijn om je advertentieblokken volautomatisch op je blog te laten verschijnen. Ik bepaal altijd zelf waar (op de pagina) advertenties worden getoond. Het kan niet de bedoeling zijn dat je lezers doorheen de advertenties moeten ploegen om je content te zien.
Geef een reactie