Waarom bloggers geen adblockers zouden mogen gebruiken

Sharp Ben avatar

In:

Je blogt al een tijdje heel regelmatig, hebt aan inspiratie dus geen gebrek, bent druk op social media en hebt intussen echt wel wat kaas gegeten van SEO. En desondanks heb je het gevoel dat je te weinig bezoekers op je blog krijgt, navenant het geleverde werk. Mogelijke oorzaak van de malaise: adblockers!

Leestijd: ca. 2 minuten

Wat hebben adblockers met jouw blogstatistieken te maken?

Almaar meer internetters willen liever niet geconfronteerd worden met advertentieblokken op de sites die ze bezoeken en installeren daarom adblockers. Dergelijke adblockkers filteren/blokkeren als het goed is dus de advertenties.

Het vervelende voor ons bloggers is dat adblockers vaak ook de trackingcodes van Google Analytics en dergelijke op non actief zet! Met andere woorden: je blog krijgt wel bezoekers, sessies en pageviews maar een deel daarvan is gewoon niet terug te vinden in je statistieken.

Te weinig bezoekers op je blog, hoe groot is de schade?

Sommige studies stellen dat tot zo’n 40% van het website verkeer buiten het zicht van de statistieken blijft. Andere bronnen maken dan weer gewag van 10 tot 15% minder verkeer. Grote verschillen dus.

Voor een blog als Blogtrommel.com1 zou dat ieder jaar neerkomen op zo’n 18.000 tot 72.000 niet geregistreerde pageviews2.

Niet elk blog zal er evenveel hinder van ondervinden. Maar is het gebruik van adblockers populair bij de doelgroep van je blog – bij ouders met jonge kinderen, ik zeg maar iets – dan  is dit wel een factor om rekening mee te houden.

Hier is dus net het omgekeerde aan de hand dan met het fake verwijzingsverkeer, waarbij schimmige zoekrobots je site bezoeken en aldus (vooral) het aantal pageviews kunstmatig opdrijven.

Hoe ga je hier als blogger mee om?

Eén en ander toont nog maar eens aan dat blogstatistieken ook niet alles zeggen. En natuurlijk valt er wel wat te zeggen over het gebruik van adblockers. Als blogger kan hiertegen natuurlijk weinig beginnen. Je kan je lezers moeilijk verbieden  om een adblocker te bezigen.

Hoogstens kan je proberen je lezers hieromtrent wat te sensibiliseren. Door hen op te roepen de adblocker tijdelijk uit te schakelen (een woordje uitleg is dan misschien wel op zijn plaats). Wil je ’t echt hard spelen? Ga dan de principiële toer op. Vraag aan gebruikers van een adblocker om dan ook maar niet deel te nemen aan (geponsorde) winacties op jouw blog…

Het is een demarche die waarschijnlijk bitter weinig uitmaakt en waarmee je je niet populair maakt.

Collegialiteit onder bloggers?

Een flink deel van de blogs wordt vooral bezocht door… collega-bloggers. Vanuit die wetenschap zouden we natuurlijk ook beroep kunnen doen op onderlinge solidariteit: schakel de adblocker (tijdelijk) uit wanneer je andere blogs bezoekt.

Maar heb je dus te weinig bezoekers op je blog (in verhouding tot wat je zou mogen verwachten) dan kan dit een verklaring zijn.


  1. De voorganger van dit blog. ↩︎
  2. Cijfers uit 2017. ↩︎

Category:

Comments

3 reacties op “Waarom bloggers geen adblockers zouden mogen gebruiken”

  1. Mindel Blokhuizen avatar

    Hallo Ben,
    Zijn adblockers ook de oorzaak van mijn rare stats in GA? Sinds een maandje of zo heb ik regelmatig last van stats die niet kloppen. Bijv had ik donderdag jl op donderdag 36 bezoekers op mijn blog. Ook de volgende dag kon ik dat nog zien. Maar die avond van vrijdag stonden de stats van donderdag opeens op 18. Mijn websitebouwer kende dit fenomeen niet maar heb ik bewezen met screenshots. En nu komt jouw artikel hier uit?

    Kun jij licht werpen in deze donkere draaimolen?

    Hartelijks,

    Mindel Blokhuizen

  2. moois van mie avatar

    Als ik moet kiezen tussen een adblocker en een betere telling van het aantal lezers op mijn blog, dan kies ik met veel plezier en overtuiging voor de adblockers. Ik heb zo een hekel aan reclame!

  3. Christ V. avatar

    Ja klopt ik vind het ook super irritant die adblockers.
    Ik heb door het zien van adblock mijn monitization strategie wat verandert voor sommige van mijn websites.

    Dit heeft mij wat geholpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *