De SEO van je site écht op orde brengen is werk voor specialisten. Je hebt er immers allerlei tools en trucs voor nodig, klopt? Tink again! Met deze tips cover je de basics voor succes in de zoekmachines.
Leestijd: ca. 4 minuten
1. Wijzig de permalink-structuur van je site
Dit heeft te maken met hoe de linkjes naar je webpagina’s eruit zien. Waarom is me onduidelijk, maar standaard kiest WordPress hier voor de slechtst denkbare optie voor iedereen die met SEO bezig is. Wijzig het meteen bij elke nieuwe WordPress-installatie.
- Bezoek je WordPress-dashboard
- Klik het tabblad Instellingen
- Ga door naar Permalinks
- Scrol een ietsje naar beneden richting Permalink structuur
- Kies voor de optie Berichtnaam
- Sla je instellingen op
Dit is een gevalletje één keer instellen, daarna overal afblijven.
Belangrijk: Ben je al een tijdje aan de slag met je site en heb je (destijds) de verkeerde permalinkstructuur gekozen? Dan kan je ernstig overwegen om helemaal niks aan je permalinks te wijzigen. Immers, door je permalinks te wijzigen verbreek je alle links naar je website. Je bent dan alle verkeer naar je site kwijt. Er zit dus niks anders op dan te roeien met de riemen die je hebt…
2. Gebruik WordPress-categorieën en -tags verstandig
Heb je een blog, of een statische website waaraan ook een blog gekoppeld is? Dan is het zeker slim om je blogberichten onder te brengen in een (beperkt aantal) WordPress-categorieën en -tags.
Je brengt een duidelijke, SEO-vriendelijke structuur aan in je blog. En bezoekers en lezers kunnen op die manier makkelijker doorheen je blog navigeren (en bijvoorbeeld snel alle blogs rondom een bepaald onderwerp vinden.
Al bij al is dit ook vandaag nog één van de simpelste, maar ook meest onderschatte SEO-tips.
3. Voeg multimedia toe aan je geschreven content
Er was een tijd dat websites en blogs vooral op leunden op uitgeschreven teksten. Nogal wiedes, de techniek bood je weinig andere mogelijkheden. Maar vandaag is dat wel even anders.
Maak volop gebruik van de mogelijkheden die elk platform tegenwoordig biedt om je webteksten te vervolledigen met andere vormen van online content:
- foto’s
- tekeningen
- infographics
- GIF’s
- ingesloten artikels
- (stukjes uit je) social media-feed
- screenshots
- video’s
- podcast-afleveringen
Het kan allemaal probleemloos een plekje vinden tussen je uitgeschreven content. In de ogen van zoekmachines maak je je geschreven artikel sterker/vollediger.
Minstens even belangrijk is het feit dat je je pagina’s een stuk aantrekkelijker maakt voor je bezoekers en lezers om ze te raadplegen. Je vergroot simpelweg de kans dat je bezoeker het gedachteloos scrollen stopt en een stukje gaat lézen. In deze tijd van luie internetters met de aandachtspanne van een goudvis is dat stilaan dé uitdaging.
4. Voeg alt-tekst toe aan de afbeeldingen die je gebruikt in je artikels
Je voegt dus graag wat afbeeldingen toe aan je artikels. Zoekmachines herkennen die plaatjes. Tot nader order kunnen ze echter niet zien wat er precies op een plaatje staat.
Daarom is het aan te raden om zelf een tekstuele beschrijving te voorzien voor de afbeeldingen die je toevoegt. In WordPress werkt het zo:
- Ga naar je WordPress-dashboard
- Klik op het tabblad Media
- Selecteer het bestand waaraan je een Alt-tekst wil toevoegen
- Vul de Alt-tekst in in het venster Alternatieve tekst
- Sla het zaakje op
De bedoeling is dat je in verstaanbaar Nederlands vrij letterlijk beschrijft wat er op het bewuste plaatje te zien is.1
5. Let een beetje op de structuur en opmaak van je webpagina’s
Zoals ik al zei, het is een hele uitdaging om je bezoekers aan het lezen te krijgen. Daarom is het echt belangrijk dat het er allemaal ook een beetje aantrekkelijk uitziet. En inderdaad ook uitnodigt om te gaan lezen.
Ingevoegde multimedia uit tip 3 speelt hier zeker een rol in. Maar kijk ook verder dan dat, door bijvoorbeeld:
- een makkelijk leesbaar lettertype te kiezen voor de bodytekst
- te zorgen voor een harmonieus kleurenpalet voor je site
- je alinea’s niet te lang te maken
- genoeg witruimte te voorzien tussen de verschillende elementen van je webpagina’s
- te werken met tussenkopjes
- te zorgen voor een (aanklikbare) inhoudstafel bij je artikels
- regelmatig een lijst met opsommingstekens te gebruiken
- een beetje te spelen met de verschillende mogelijkheden qua opmaak en indeling (quotes, kolommen, tabellen, kleuren, achtergronden, tekstkaders,…)
Het lijken details, maar tegenwoordig maken of kraken ze een website.
6. Vernieuw je content regelmatig
Google is nog altijd verzot op nieuwe content; op sites die door de jaren heen up-to-date blijven, ook. En laten we wel wezen, ook (trouwe) bezoekers vinden het fijn als er op een site af en toe wat nieuws te beleven valt.
Dan ben je als actieve blogger wel in het voordeel. Zo’n blog is immers erg geschikt om heel regelmatig nieuwe stukjes content online te zetten.
7. Laat je content en je boodschap ook op andere plekken rondzingen
Het helpt tegenwoordig enorm als je content, je boodschap op meerdere plaatsen op het web te vinden is. Je uitgesponnen blogs spreken de fervente, aandachtige lezers aan, maar liefhebbers van video’s of podcasts blijven in de kou staan. Hetzelfde geldt voor iemand die voortdurend op social media rondhangt… Probeer daarom:
- te kijken of je niets iets kan doen met video/YouTube
- te experimenteren met podcasting
- een eigen Facebook-groep op te richten
- webinars te doen
- hier of daar te gastbloggen
- een online event te organiseren
- een mailinglijst opbouwen voor je blog
- …
Deze aanpak heeft enkele voordelen:
- ook mensen die niet per se fanatieke bloglezers zijn maken kans op jouw content te stoten
- door het feit dat je (site)naam ook op andere plekken opduikt stijgt je geloofwaardigheid (een extra troef als je met je site moet optornen tegen AI-content)
Hierbij is het niet de bedoeling dat je je eigen blog opgeeft – in tegendeel – maar dat je je bereik vergroot onder mensen die niet per se fervente bloglezers zijn.
Conclusie?
Overloop dit lijstje en je komt merkt snel dat je site online vindbaar maken eigenlijk nog weinig van doen heeft met SEO-tools en -plugins. Zelfs een concept als focus zoektermen is wat achterhaald. Alleen de eerste 2 tips kan je nog echte SEO-tips noemen. Vandaag draait het veel meer om inhoud, informatie waar een bezoeker direct mee aan de slag kan én je online reputatie.
Voetnoten:
- Voorleessoftware voor blinden en slechtzienden leest deze Alt-tekst luidop voor. ↩︎
Geef een reactie