Volgens niet eens zo recente cijfers gebeurt zo’n 20% van alle query’s binnen Google via spraakgestuurd zoeken. Vermoedelijk zal deze trend zich de komende jaren doorzetten. Heb je een blog of website, dan is het uiteraard een goed idee om te proberen een graantje mee te pikken van dat spraakgestuurd zoeken. Hier volgen een paar tips die niet al te technisch zijn.
Leestijd: ca. 4 minuten
Wat is spraakgestuurd zoeken (voice search)?
Heel simpel: zoekopdrachten worden niet ingetikt – in Google bijvoorbeeld – maar ingesproken via je telefoon of via een virtuele assistent. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om Siri, Google Assistent of Amazon Alexa, om er maar een paar te noemen.
Wat maakt voice search zo anders?
Achter je toetsenbord beperkt zo’n zoekopdracht zich hoogstwaarschijnlijk tot het intikken van een paar lukraak gekozen trefwoorden. Deels omdat we dat zo geleerd hebben destijds, deels omdat we lui en gehaast zijn.
- recept pizza
- musea Rotterdam
- comfortabele ligfiets kopen
- sushi restaurant Antwerpen
Doordat je gewoon kan praten met je virtuele assistent zal je meer geneigd zijn om vragen te stellen en een natuurlijke conversatie aan te gaan met je device. Bovendien: je hebt de neiging om je vraag meteen wat complexer en specifieker te maken.
- Heb je een recept voor een pizza die klaar is binnen 15 minuten?
- Wat zijn interessante Rotterdamse musea om te bezoeken met kids tussen 8 en 12?
- Waar moet ik op letten als ik een comfortabele ligfiets wil kopen onder de 4.000 euro?
- Bestaat een veganistisch sushi-restaurant?
Voeger had je voor dit soort vragen misschien 2, 3 of 4 verschillende zoekopdrachten nodig, nu kan het haast in één beweging.
Hoe kan je site meeprofiteren van het spraakgestuurde zoekvolume?
Het is niet omdat je misschien goed scoort in de klassieke zoekmachines dat je ook komt bovendrijven bij een spraakgestuurde zoekopdracht. Dat hele voice search-gebeuren vergt trouwens een heel andere aanpak qua SEO. Veel minder focus op focus trefwoorden, en veel meer aandacht voor concrete vragen en bezorgdheden van gebruikers.
1. Maak veel meer vraag-antwoord content
Vraag antwoord content? Ja, ga op zoek naar de concrete vragen omtrent jouw onderwerp. En beantwoord ze dan ook, natuurlijk.
Heel wat vragen van mensen op zoek naar informatie beginnen met een simpel:
- Hoe
- Wat
- Waar
- Wanneer
- Waarom
- Hoeveel
- …
Gebruik ze veelvuldig in de vorm van een vraag (ook in de titels van je artikels en/of in de tussenkopjes bijvoorbeeld). A.I.-taalmodellen gebruiken ze graag en ze prikkelen je lezer.
2. Weet wat de veelgestelde vragen omtrent jouw topic zijn
Niet dat je hele artikel altijd rond die veelgestelde vragen moet draaien. Maar het helpt dus zeker als je op de eerste rij wil staan bij spraakgestuurd zoeken.
Je bent enorm in het voordeel als je goed snapt waar veel mensen mee zitten wanneer het om jouw onderwerpen gaat. Welke vragen, welke bekommernissen. En – belangrijk – ga na welke woordenschat/zoektermen men concreet in de mond neemt. Dat vocabulaire neem je dan over bij de vragen die je stelt en in de antwoorden die je formuleert.
Heb je werkelijk geen idee waar je moet beginnen? Google je topic en kijk wat er op je pad komt. De Meer om te vragen-sectie van Google kan zeker een bron van inspiratie zijn. Oh ja, je kan met Google Search Console zoeken naar de beste zoektermen voor je website. Grote kans dat je ook hier na wat spitten op veelgestelde vragen stuit.
Het liefst breng je het antwoord op verschillende gerelateerde veelgestelde vragen samen in één artikel.
3. Praat de virtuele assistent naar de mond
Waarmee ik vooral bedoel dat je niet alleen vragen moet stellen. Je moet vervolgens ook de antwoorden geven, en wel zo dat virtuele assistenten jouw antwoord (h)erkennen als hét antwoord op de zonet ingesproken vraag.
Opvallend: vaak gaat het om antwoordparagrafen – featured snippets – waarmee nu al topposities in Google worden ingenomen. Nemen er even de zoekopdracht naar comfortabele ligfietsen bij (als onderdeel van een artikel over ligfietsen1).
Vraag: Waar moet ik op letten als ik een comfortabele ligfiets wil kopen onder de 4.000 euro?
Antwoord: Ligfietsen zijn zeker na wat gewenning vaak comfortabeler dan gewone “buikfietsen.” Je ligt immers in een comfortabele houding. Door die lighouding vang je bovendien minder wind. Je fietst dus verder of je houdt het langer vol. Er zijn trouwens ook hoge en lage modellen. Maak zeker een proefrit met verschillende modellen zodat je een fiets kiest die bij je(gebruik) past. Doorgaans zijn degelijke ligfietsen een stukje duurder, waardoor je voor 4.000 euro eerder aan de budgetkant van de markt zit. Neem zeker een kijkje bij de merken X, Y en Z. Zij hebben zeker wat in de aanbieding.
Dit is iets dat Siri en anderen zomaar zouden kunnen afdreunen. Zie je hoe je met een natuurlijke (spreek)toon een compact, maar volledig antwoord te geven virtuele assistenten in de kaart kan spelen?
4. Gebruik een duidelijke F.A.Q.-structuur
Wil je er het maximale uit halen dan moet je wel een duidelijk stramien volgen. Dat wil zeggen: een vraag (die je opmaakt als heading tag), waarna het voor de virtuele assistenten geoptimaliseerde antwoord volgt. Het volstaat dus niet de vraag ergens bovenaan in de tekst te plaatsen en het antwoord ergens veel dieper in het artikel te begraven.
Eén en ander verklaart zeker de populariteit van F.A.Q.-secties in online artikelen tegenwoordig. Natuurlijk zijn er heel wat WordPress-plugins die je in staat stellen om dergelijke elementen in te voegen. Maar of dat soort plugins echt een meerwaarde zijn weet ik niet zeker. Heel wat SEO-plugins leveren tegenwoordig immers standaard aan. Ikzelf gebruik geen SEO-plugin. De snippets die ik scoor(de) in Google kwamen er door het zaakje zo in te delen zoals ik het hierboven beschreef.
5. Zorg dat je site mobielvriendelijk is
Was die goeie mobielvriendelijkheid al enkele jaren een leuke must have, nu kan je blog maar beter streven naar een perfecte bruikbaarheid op mobiel. De virtuele assistent moet immers razendsnel bij de informatie kunnen. Daarbij is het niet zo dat pakweg Google Assistent rustig gaat voorlezen welke suggesties er nog allemaal in de top 10 staat. Het is erop of eronder.
Bedenk trouwens dat je virtuele assistent vaak geen (gesproken) antwoord zal kunnen geven. Zo houdt Google assistent het in die gevallen op een simpel “Ik heb dit op internet gevonden.” Je bezoeker krijgt dan een link te zien, en als ‘ie daarop klikt moet de site wel vlotjes werken.
Je moet het bij gelegenheid maar eens proberen. Spreek een zoekopdracht in op je telefoon omtrent iets waar je normaliter makkelijk te vinden bent in de zoekmachines. Hoever kom je?
Voetnoten:
- Ik ben geen expert in ligfietsen. Verre van. Het is mij hier enkel om het voorbeeld te doen. ↩︎
Geef een reactie