Dit blog zit ramvol tips om van je blog een succesvol (groeiend) project te maken. Maar zelfs wie alles minutieus probeert toe te passen, zal merken dat één en ander toch niet zo evident is. In deze blogpost duik ik terug in het archief. Dit zijn de tips die er in de 2de helft van dit decennium wél nog toe doen.
In dit stuk wil ik vooral kijken hoe zo’n blog (opnieuw) succesvol kan worden. Zoek je een verklaring waarom je blog het zo moeilijk heeft de laatste tijd? Lees dan even onderstaand artikel, compleet met eigen cijfermateriaal1.
8 dingen waar een blogger moet op letten
1. Een andere benadering van SEO
Scoren in de zoekmachines met je artikels, het is geen doel op zich meer. Niet alleen is het lastig om topposities te veroveren en te behouden, het is ook moeilijker om die topposities om te zetten in echte kliks naar je website.
Stop met jagen op zoektermen
Dus ja, je blog kan nog aardig wat verkeer uit Google trekken. Maar het is gevaarlijk om systematisch alle SEO tips achterna te hollen in de hoop voor eens en voor altijd massaal veel bezoekers te trekken. Goed scoren in de zoekmachines – en kliks naar je site genereren – is tegenwoordig een (tijdelijke) bonus. Geen garantie op blijvend succes.
Stop met jagen op focus zoektermen. Selecteer een onderwerp voor je blog of webpagina en maak de beste/meest volledige pagina die er te vinden is omtrent dat topic. Concentreer je daarbij vooral op de QPAFFCGMIM’s. Grote kans dat je mensen écht helpt.
Niet elke pagina moet en kan bovenaan in Google
Maar dan nog heb je geen garantie op vindbaarheid in Google. 2 opvallende trends spelen in je nadeel: de almaar groter wordende invloed van AI op het genereren/tonen van zoekresultaten in Google, en het feit dat Google eenvoudigweg niet meer alles kan indexeren wat online komt. Steeds vaker bedenkt Google: “prima pagina, maar voegt ‘ie ook echt iets toe (of is de bewuste pagina in essentie een zoveelste doorslagje van datgene wat we al hebben over dit topic)?”
Wie pakweg in de V.S. iets opzoekt in Google krijgt alsmaar vaker meteen een uitgebreid door AI gegenereerd antwoord, compleet met logische vervolgvragen, handleidingen, YouTube-(short)video’s en dies meer. Effectief doorklikken naar een website is vaak niet echt meer nodig of zelfs totaal overbodig. Toegegeven, hier in Europa zijn we zover nog niet, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.
Je kan je afvragen of je dan nog wel (geschreven) content moet maken. Dat denk ik wel. Het internet is immers meer dan Google alleen. Trouwe bezoekers of mensen die via andere wegen op je blog terechtkomen, kunnen weldegelijk wat aan je content (blijven) hebben. Zeker wanneer je blog(bericht) doordesemd is met jouw persoonlijkheid en/of jij zo’n topic nét wat anders aanvliegt dan gemiddeld.
2. Toon wie je bent
Met behulp van AI-tools – ChatGPT en anderen – kan elke nitwit online content maken. Makkelijk, massaal en soms zelfs nog op een geloofwaardige manier ook. Met de huidige stand van de techniek zijn vooral bloggers en makers van geschreven content potentieel de grootste slachtoffers.
Uitdaging
Stilaan dé uitdaging voor jou als blogger: hoe maak ik dat mijn geschreven artikels:
- nog nieuwe dingen vertellen (waar lezers op zitten te wachten)
- zo dat lezers én Google ervan overtuigd raken dat hier echt een mens van vlees en bloed aan het werk was (en dus geen AI-tool)
- waardevol genoeg zijn om nog door het modernste Google-algoritme opgepikt te worden
- boeiend en informatief genoeg zijn om lezers aan te trekken
- niet te veel bezoekers en lezers afstoten (wegens een teveel aan tekst)
unieke content maken?
Het is je waarschijnlijk duidelijk dat je artikels moet maken die ertoe doen. Dat je ze zelf schrijft en daarbij vooral vertrekt vanuit je eigen ervaring. Toch wil dat niet zeggen dat je telkens opnieuw het warm water moet uitvinden. Alle onderwerpen die je wil coveren zijn waarschijnlijk elders al tig keer voorbij gekomen. Maar wat belangrijk is: het gaat op JOUW BLOG om JOUW BEVINDINGEN, jouw ideeën, jouw struggles, jouw problemen en oplossingen, jouw triomfen.
Vergeet daarbij ook niet dat – als je een nicheblog maakt – je blog veel basisinformatie moet bevatten, op maat van amateurs en beginnelingen. Veel bezoekers en lezers zijn dat immers ook, dus je moet hen aanspreken.
Goed, die basisinformatie omtrent jouw topic is zelden uniek, spannend om te maken of origineel. Want elke blogger of webmaster die met dat onderwerp bezig is heeft waarschijnlijk ongeveer dezelfde info. Toch moet ook jij die info op je site opnemen. Al was het maar om Google en je bezoekers aan te tonen dat je ervaring hebt en niet zomaar uit je nek kletst al het over jouw onderwerp(en) gaat. Ben je een expert of professional, dan wil je misschien liever niet dat iedereen die basics kan raadplegen. In dat geval zou je een kennisbank voor beginners kunnen aanmaken.
Geen verstoppertje meer spelen
Veel mensen bloggen omdat ze graag relatief anoniem hun ding doen. Dat is echter moeilijker vol te houden als je vandaag een deuk in een pak boter wil bloggen. Toch als die deuk er voor jou in bestaat om veel verkeer naar je site te halen. Het komt erop aan een sterk merk neer te zetten. Dus toon je gezicht, kom voor je overtuiging uit, stel je benaderbaar op, blijf je content online promoten.
Kortom, alle tips over anoniem bloggen mogen overboord.
3. Zorg dat je blog uit de band springt
13-in-een-dozijn-blogs kunnen evenzeer bij het grof huisvuil. Maak een uniek blog. Dat unieke kan ‘m trouwens in veel verschillende dingen zitten. Bijvoorbeeld in:
- je schrijfstijl en tone of voice
- het specifieke publiek waar je voor schrijft
- het soort artikels dat je brengt
- de lengte van je artikels (qua aantal woorden)
- de vormgeving van je blog
- het gebruik van multimedia
- het aantal blogs per week dat je brengt
- de combinatie van topics die je aansnijdt
- het gebruik van andere online-kanalen (naast je blog)
- …
Allemaal domeinen waar je je persoonlijkheid en unieke ideeën tot uiting kan laten komen. En waar je je kan onderscheiden van andere blogs én van door AI gegenereerde content.
Enfin, het kan me niet schelen hoe je zo’n blogproject aanpakt. Er is eigenlijk geen goede of foute manier. De perfectie hoef je ook al niet na te streven. Zolang je er maar voor zorgt dat de passie voor je site en zijn onderwerpen van het scherm spat. Want als het goed is versla je hier makkelijk AI-tools.
4. Maak een gebruiksvriendelijke site
Oké, het is lastiger om nieuwe bezoekers en lezers aan te trekken voor je blog. Daarom moet je meer je best doen om bezoekers die wél langskomen extra in de watten te leggen. Maak het hen zo makkelijk mogelijk om door je content te banjeren. Zo spenderen ze meer tijd op je site, klikken ze meer pagina’s aan en is de kans groter dat ze later terugkeren voor meer fraais.
Mij valt steeds weer op dat lettergroottes voor de bodytekst steevast te klein gekozen worden. Op een smartphone al helemaal. Bedenk dat lezers en bezoekers op je site vaak iets ouder zijn. Met een zichtvermogen dat misschien niet meer helemaal je dat is. Dan is het fijn als de letters zo gekozen zijn dat artikels prettig weglezen, zonder te hoeven inzoomen…
Een gebruiksvriendelijke, prettig leesbare en goed doorzoekbare site is daarbij cruciaal. Nogal wiedes. Je zou denken dat dit tegenwoordig snel geregeld is, met al die mooie WordPress-thema’s. In de praktijk valt het toch vaak een beetje tegen. Immers, als eigenaar van de website of blog kijk je toch heel anders naar je project dan je bezoekers. Zij kennen je (blog) vaak niet of nauwelijks, weten zelden wat te verwachten en landen vanuit god weet waar ergens midden in je website. Jij kent je project als je broekzak, hebt een bepaald idee in je hoofd en bent er hoe dan ook een beetje verliefd op.
Over smaak en kleur valt niet te twisten natuurlijk. Maar als je met je website (altijd gehaaste) bezoekers wil plezieren dan zou ik toch eens kijken naar:
- een krachtige menubalk
- je lettertypes en kleurgebruik
- het gebruik van je WordPress-categorieën
- de laadsnelheid van je site
- de gebruiksvriendelijkheid van de site op een smartphone
- De lengte van je alinea’s
- de zoekbalk(en) op je website
- manieren om gerelateerde content overzichtelijk te bundelen
- het aantal linkjes naar oudere content in je artikels
- manieren om je beste artikels up-to-date te houden
- manieren om je tekstblogs visueel op te fleuren
Vertrouw er niet zomaar op dat bezoekers je spullen wel weten te vinden. Dat ze de tijd nemen om uit te zoeken hoe je site precies werkt. Dat ze de weg naar de voor hen interessantste artikels vinden. Nee, het moet allemaal vanzelf gaan, en snel ook! Houd daar rekening mee wanneer je je site moet (her)inrichten, want hier gaat veel verkeer verloren.
5. Voeg multimedia toe aan je artikels
De tijd dat blogs alleen uit tekst bestonden ligt al even achter ons. Om vandaag de aandacht te trekken voeg je best ook andere media toe. Dat heeft enkele voordelen:
- je trekt de aandacht/stopt het scrollen
- je zorgt voor afwisseling tussen blokken met tekst
- artikels kunnen mogelijks korter (een foto, video, screenshot,… bespaart je honderden woorden)
- extra media maakt je artikels sterker en interessanter (voor je lezers, maar ook voor Google)
- ook wie niet graag artikels leest kan (een deel van) je boodschap meepikken)
bij multimedia denk je waarschijnlijk meteen aan YouTube-video en podcastafleveringen en dergelijke. Maar je hoeft heus geen volwaardig YouTube-kanaal of podcast te beginnen om je site van multimedia te kunnen voorzien. Je kan ook materiaal van anderen insluiten je eigen multimediamateriaal gebruiken is natuurlijk altijd beter). En als dat geen optie is? Dan kan je je beperken tot het invoegen van screenshots en eenvoudige screencasts. Waarbij je er wel over waakt dat de ingevoegde content relevant is voor jouw pagina of blogbericht, dat spreekt voor zich.
6. Maak slim gebruik van AI-tools
Wie mij een beetje volgt weet ongeveer wat ik nu ga zeggen. Complete pagina’s laten schrijven door je favoriete AI-tool is ronduit af te raden. Tenzij je hetgeen de tool uitbraakt enkel als startpunt gebruikt en het boeltje grondig herschrijft.
Dat gezegd zijnde, ChatGPT en aanverwanten kunnen een serieuze hulp zijn als je tempo wil maken met dat blog. Zo kan je bijvoorbeeld:
- je AI-tool een lijst met onderwerpen om over te bloggen (rond een bepaald thema) laten klaarzetten
- sparren over betere titels voor je artikels
- een inleiding laten schrijven
- de tool mee laten bepalen welke sub-onderwerpen aan bod moeten komen
- de AI-tool vragen om suggesties om je pagina uit te breiden
- vragen om een bestaande tekst aan te passen om beter aan te sluiten bij een bepaald publiek
- een social media-post laten schrijven ter promotie van je artikel
- …
Kortom, AI-tools kunnen je aardig op weg zetten en je wat secundair schrijfwerk uit handen nemen. Of ze zijn de remedie tegen writer’s block, eerder dan de volautomatische schrijfmachine. Maak er gebruik van!
Niks meer missen?
Krijg de tips voor succes meteen gratis in je Inbox en haal het beste uit jouw online content
(je kan je op elk moment weer uitschrijven)
7. Je blog is geen eiland: wees ook actief elders online
Je kan er anno 2025 niet meer op rekenen dat mensen je blog wel zullen vinden. Ook al heb je hoge posities in de zoekresultaten en ook al promoot je je spullen tot je een ons weegt. Je zal eveneens aan je naamsbekendheid moeten werken buiten je blog om. Verspreid (delen van) je boodschap ook via andere internet platformen. Voordeel? Je wordt beetje bij beetje minder afhankelijk van Google voor je blogverkeer.
Dat is natuurlijk weer extra werk, maar ook niet zoveel extra werk dat het compleet ondoenbaar is. Kijk bijvoorbeeld eens of je:
- er een Pinterest-account kan bijnemen
- een klein YouTube-kanaal kan starten
- actiever kan worden in Facebook-groepen (waar het over jouw blogonderwerpen gaat)
- een eigen Facebook-groep zou kunnen beginnen
- wat vaker zou kunnen gastbloggen
- iets zou kunnen doen met podcasting
- een gratis e-boek zou kunnen schrijven (en het gratis ter beschikking stellen)
- een e-maillijst wil opbouwen (absolute aanrader)
- …
Naast het feit dat je zoals gezegd minder afhankelijk wordt van zoekmachines, trek je ook een ander (meer geïnteresseerd) publiek aan. Men kent je immers al. En nog een voordeel: Google ziet makkelijker dat jij een mens van vlees en bloed bent. Een bijkomend signaal dat je content niet uit een AI-tool komt gerold.
8. Haal je blogplezier niet alleen uit een stijgend aantal pageviews
Want dan zou je weleens van een kale reis kunnen thuiskomen. Zelfs met alle hierboven opgesomde inspanningen dalen de bezoekersaantallen eerder. Ook bij mij. De lol moet duidelijk niet komen van de massa’s bezoekers. Blijf bloggen, maar zoek andere dingen die je voldoening schenken.
Voetnoten:
- Het cijfermateriaal heeft betrekking op Blogtrommel.com, de voorganger van deze site. ↩︎
Geef een reactie